Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ















Οι νέου τύπου λαμπτήρες έχουν πλέον περάσει στην ζωή μας και απολαμβάνουμε τα οφέλη τους. 
Είναι μια πολύ σημαντική 

κίνηση η οποία μας συμφέρει και οικονομικά αλλά και όσον αφοράτην προστασία του περιβάλλοντος .Η ετήσια εξοικονόμηση για
3,7εκατομμύρια κατοικίες στην Ελλάδα είναι 1.638.360.000 
Κιλοβατώρες με κόστος 180.219.699 ευρώ και οφέλη για το 
περιβάλλον 1,63 εκ. τόνοι CO2 λιγότεροι κάθε έτος.
Αν κάνουμε μια σύγκριση με 4 λαμπτήρες πυρακτώσεως 100 watt και 4 λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας 18watt. Σε ετήσια
βάση θα δούμε ότι οι 4 λάμπες πυράκτωσης καταναλώνουν 540 
κιλοβατώρες το χρόνο με κόστος ηλεκτρικής ενέργειας 59,4 ευρώ.
Η διάρκεια ζωής τους είναι 1000 ώρες και οι εκπομπές CO2 
είναι 540 κιλά κατά προσέγγιση. Αντίστοιχα οι 4 λάμπες  εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν 97,2 κιλοβατώρες 
ανά έτος με κόστος ηλεκτρικής ενέργειας 10,7 ευρώ. Η διάρκεια 
ζωής τους είναι 6500 ώρες και οι εκπομπές CO2 είναι 97 κιλά
κατά προσέγγιση.Παρόλο τα οφέλη των νέου τύπου λαμπτήρων 
υπάρχει ανησυχία ότι από το 2012 εκτιμάτε ότι θα καταλήγουν
στα σκουπίδια περίπου 2.000.000 ενεργειακές λάμπες οι οποίες 
περιέχουν 2 ως 5 ml υδράργυρο, ένα στοιχείο ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μια σκέψη είναι ο υδράργυρος να καταλήγει σε χώρους ταφής τοξικών αποβλήτων στο εξωτερικό αφού η χώρα μας δεν διαθέτει  κάτι αντίστοιχο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 18 τόνοι υδραργύρου θα περιέχονται σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας το 2020.

ΠΗΓΗ  ΤΑ ΝΕΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

















Η βροχή παρατηρείται με τη μορφή σταγόνων νερού που η διάμετρος τους είναι μεγαλύτερη από 0,5 χιλιοστό. Δημιουργείται με τη συμπύκνωση των υδρατμών που περιέχονται στην ατμόσφαιρα γύρω από πυρήνες δημιουργημένους από κόκκους σκόνης και υδροσκοπικά μόρια. Τα όργανα με τα οποία γίνεται η μέτρηση της ποσότητας βροχής που πέφτει σε συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο ονομάζονται βροχόμετρα και είναι απαραίτητα σε κάθε μετεωρολογικό σταθμό.
Κάποιες κατηγορίες βροχής είναι οι εξής:
ΤΕΧΝΗΤΗ ΒΡΟΧΗ
Στην περίπτωση απουσίας της βροχής, μπορούμε να προκαλέσουμε τεχνητά τη βροχή διασκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα με αεροπλάνα ορισμένα μόρια (ξηρό πάγο, ιωδιούχο άργυρο, χλωριούχο νάτριο) που δρουν σαν πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών που οδηγούν στη δημιουργία νεφελωμάτων και κατ’ επέκταση στη δημιουργία βροχής.
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Παρατηρείτε στις περιπτώσεις που το νερό κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης έχει pH μικρότερο του 5.6. Αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οφείλεται στην παρουσία οξειδίων του θείου και του αζώτου στην ατμόσφαιρα. Τα οξείδια αυτά μετατρέπονται με τη βοήθεια υδρατμών σε οξέα (θειικό και νιτρικό οξύ) και πέφτουν στο έδαφος με το νερό της βροχής. Τα οξείδια βρίσκονται φυσιολογικά σε μικρές ποσότητες στην ατμόσφαιρα αλλά τις τελευταίες δεκαετίες η ποσότητά τους έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της καύσης μεγάλων ποσοτήτων υγρών καυσίμων. Η όξινη βροχή δεν περιορίζεται στην περιοχή όπου παράγονται τα παραπάνω οξείδια. Έχει αποδειχτεί ότι ένα μεγάλο μέρος της όξινης βροχής στην Ευρώπη οφείλεται στα οξείδια που παράγονται από βιομηχανίες κυρίως των ΗΠΑ.
Τα οφέλη της βροχής είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό αν αναλογιστούμε ότι η σύσταση του οργανισμού μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%.Επισης είναι απαραίτητο για την ύπαρξη της βιοποικιλότητας και την καρποφορία της γης.