Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΩΡΑ

Έντεκα ήμερες έχουν περάσει από το φονικό σεισμό της Ιαπωνίας και οι πολίτες προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους. Τραγικός ο απολογισμός μέχρι τώρα με 9.000 νεκρούς και 13.000 αγνοούμενους. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα αλλά η κατάσταση φαίνεται ότι έχει ξεφύγει αφού σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το σεισμό η ραδιενέργεια έχει επηρεάσει το περιβάλλον. Ιάπωνες ερευνητές ανέφεραν ότι ανιχνεύθηκε μόλυνση από τη διαρροή μέχρι και εκατό μετρά μέσα στη θάλασσα στην περιοχή που βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας διενεργούν καθημερινούς ελέγχους σε λαχανικά και ψάρια για πιθανή μόλυνσή τους από τη ραδιενέργεια. Το δράμα των σεισμοπαθών συνεχίζεται στους πρόχειρους καταυλισμούς όπου κυριαρχεί το κρύο και η έλλειψη τροφής. Στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει ενέργεια η Ιαπωνία προχωράει σε ελεγχόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθημερινά με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες νοικοκυριά στο Τόκιο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Δ.Ε.Η.



















Στις 31/03/2011 λήγει η διορία για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θεσπίστηκε το Κ.Ο.Τ. για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο I παρέχεται έκπτωση της τάξεως το 20% έναντι του οικιακού τιμολογίου στις πρώτες 800 kwh ανά τετράμηνο και αφορά άτομα με χαμηλό εισόδημα και τρίτεκνους. Στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο II παρέχεται έκπτωση της τάξεως του 30% έναντι του οικιακού τιμολογίου στις πρώτες 800 kwh ανά τετράμηνο και αφορά μακροχρόνια ανέργους και άτομα με αναπηρία. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω Κ.Ε.Π. είτε τηλεφωνικά στη Δ.Ε.Η. Για περισσότερες πληροφορίες www.dei.gr

22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Η 22 Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα νερού και σύμφωνα με τον οργανισμό 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάθε μέρα αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού. Αυτό στο λεγόμενο ''δυτικό'' κόσμο μπορεί να ακούγεται μακρινό, ίσως και κάτι το οποίο δεν μας αφορά όμως σύμφωνα με έρευνες το 2050 με την αύξηση του πληθυσμού της Γης 4,2 δις. άνθρωποι δεν θα μπορούν να καλύπτουν ούτε τις ημερήσιες ανάγκες τους για νερό (50 λίτρα/ημέρα). Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια εμείς και τα παιδιά μας θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί στην κατανάλωση του νερού γιατί αλλάζοντας τις συνήθειες μας τώρα, θα βοηθήσουμε στο να αλλάξουμε και το μέλλον μας προς το καλύτερο.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ;

Το φυσικό αέριο κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο δημοφιλές αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο. Τελευταία αρκετοί είναι αυτοί που εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την χρήση του οικιακού φυσικού αερίου ύστερα από τα τραγικά γεγονότα του σεισμού της Ιαπωνίας. Πόσο ασφαλές είναι όμως για εμάς στην καθημερινή του χρήση στο αυτοκίνητο και στο σπίτι;
Το φυσικό αέριο σαν καύσιμο είναι καθαρό, πιο εύχρηστο από το πετρέλαιο, πιο οικονομικό και περισσότερο αποδοτικό. Είναι λιγότερο επικίνδυνο σε σχέση με άλλα αέρια καύσιμα όπως το υγραέριο. Σε περίπτωση διαρροής το μεθάνιο που περιέχει το φυσικό αέριο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα έτσι διαχέεται σε αυτόν με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται έκρηξη. Από στατιστικές έρευνες τα περιστατικά που είχαν σχέση με τη χρήση του φυσικού αερίου είναι  40% λιγότερα των ατυχημάτων που προέρχονται από άλλες πηγές ενέργειας (ηλεκτρισμό,πετρέλαιο). Αυτοί που θα αποφασίσουν να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου είτε στο αυτοκίνητό τους είτε στην οικία τους οφείλουν να ενημερωθούν πρώτα και να επιλέξουν εταιρείες αξιόπιστες οι οποίες χρησιμοποιούν πιστοποιημένα υλικά που προσφέρουν καλή λειτουργία αλλά και αντοχή στο πέρασμα του χρόνου.

PORSCHE 918 SPYDER

Η PORSCHE παρουσίασε τη 918 spyder ένα υπεραυτοκίνητο με εκρηκτικές επιδόσεις και απίστευτα μικρή κατανάλωση. Πρόκειται για ένα υβριδικό το οποίο συνδυάζει
βενζινοκινητήρα με ηλεκτροκινητήρα και αποδίδει συνολικά 718 ίππους! Η ισχύς του βενζινοκινητήρα είναι 500 ίπποι και του ηλεκτροκινητήρα 218 ίπποι και είναι τοποθετημένος στους δύο άξονες της spyder  
μπροστά και πίσω. Με αυτή την ισχύ καταφέρνει επιδόσεις 0-100 σε μόλις 3,1 δευτερόλεπτα και μέση κατανάλωση 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Όσοι διαθέτουν 845.000 ευρώ μπορούν να κλείσουν μια θέση στην απόλαυση. Εμείς οι υπόλοιποι απλά θα τους χαζεύουμε...!!!



ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οικοτουρισμός είναι ο τουρισμός στη φύση ο οποίος προωθεί την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Αναδείχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ως μια πιο ήπια μορφή τουρισμού σε αντίθεση με το μαζικό και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κοινού το οποίο κατά την περίοδο των διακοπών του επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή και δράση. Μερικά από τα χαρακτηριστικά του οικοτουρισμού είναι η γνωριμία με μια προστατευόμενη περιοχή, η απόκτηση γνώσεων για την προστασία της αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα, η επιλογή καταλύματος που εναρμονίζεται και σέβεται το φυσικό περιβάλλον κ.α. Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται ο μαζικός τουρισμός ο οποίος έχει επικρατήσει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, σε σχέση με άλλες μορφές τουρισμού, και είναι συνυφασμένος με την αλλοίωση της αυθεντικότητας μιας περιοχής. Αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, διάβρωση του εδάφους, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι μόνο λίγα από τα αρνητικά χαρακτηριστικά του τα οποία παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Είναι σημαντικό σε κάθε επαφή μας με τη φύση να φροντίζουμε το περιβάλλον, να σεβόμαστε τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, να αποκτούμε γνώσεις για τις περιοχές που επισκεπτόμαστε και ο καθένας με το δικό του τρόπο να προσπαθεί για να μείνει αναλλοίωτη η φυσική ομορφιά της χώρας μας.  

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των μεγαλουπόλεων είναι η ηχορύπανση αλλά και η μεγάλη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα η ζωή στην πόλη πολλές φορές να γίνεται ανυπόφορη. Αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι κάνουν μια σημαντική προσπάθεια σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέσα μεταφοράς όπως είναι το ποδήλατο. Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος είναι η αίσθηση ελευθερίας που σου προσφέρει αλλά και η άσκηση η οποία όλο και περισσότερο απουσιάζει από το καθημερινό μας πρόγραμμα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής μας. Διάφοροι σύλλογοι σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οργανώνουν ποδηλατοδρομίες. Στο κέντρο της Αθήνας στην πλατεία ασωμάτων στο Θησείο κάθε παρασκευή στις 21:30 διοργανώνεται ποδηλατοδρομία η οποία διαρκεί 4 έως 6 ώρες με διαλείμματα και διανύονται 30 με 60 χλμ. Ο καιρός σιγά σιγά γίνεται σύμμαχος για τέτοιες ενέργειες οπότε οι επίδοξοι ποδηλάτες μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να επιδοθούν στο αγαπημένο τους άθλημα το οποίο δίνει μια πιο αισιόδοξη νότα στο γκρίζο τοπίο των πόλεων.