Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ECO CAR BAMBOO

Η Ελβετική εταιρεία Rinspeed σχεδίασε ένα πρωτοποριακό μοντέλο με το όνομα bamboo. Ένα όχημα φιλικό προς το περιβάλλον και άκρως διασκεδαστικό για τους επιβάτες του. Εμπνευσμένο σχεδιαστικά από τα αυτοκίνητα του golf στο μπροστινό μέρος διαθέτει μια πρωτοποριακή μάσκα η οποία αποτελείται από μια οθόνη πολλαπλών χρήσεων στην οποία μπορεί να προβάλλεται το λογότυπο του κατασκευαστή, παγκόσμιες ειδήσεις, μια διαφήμιση ακόμα και η σελίδα του facebook των επιβατών αφού το bamboo είναι εξοπλισμένο με σύνδεση στο internet. Στο εσωτερικό του αυτό που τραβάει τα βλέμματα είναι η μια οθόνη VDO με πλήρες ηχοσύστημα. H ισχύς του αυτοκινήτου προέρχεται από έναν ηλεκτροκινητήρα που παράγει 54 κιλοβάτ και ωθεί το όχημα με ταχύτητα ως 120 χλμ/ώρα. Η χωρητικότητα της μπαταρίας αρκεί για να μετακινήσει το bamboo σε απόσταση 105 χιλιομέτρων μέχρι την επόμενη φόρτιση του. Διατίθεται με ζάντες 17 ιντσών και οικολογικά ελαστικά goodyear.

ΒΛΑΒΕΡΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάθε σύγχρονο νοικοκυριό διαθέτει δεκάδες απορρυπαντικά για τον καθαρισμό του σπιτιού και την απολύμανση του. Η χρήση αυτών των απορρυπαντικών γίνεται δίχως να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά τα προϊόντα στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας. Είναι άραγε αναγκαία όλα αυτά ή έχουμε επηρεαστεί από τις διαφημιστικές εταιρείες;
Τα απορρυπαντικά περιέχουν οργανικές ενώσεις οι οποίες διοχετεύονται στον υδάτινο φορέα και τον καταστρέφουν σε ποσοστό από 50% και μεγαλύτερο όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση τους. Οι οργανικές ενώσεις μόλις διαλυθούν στο νερό γίνονται τροφή για τους μικροοργανισμούς (ευτροφισμός) καταναλώνοντας παράλληλα και το διαλυμένο οξυγόνο του φορέα. Όταν η συγκέντρωση του διαλυμένου οξυγόνου γίνει μικρότερη από μια ορισμένη τιμή τότε ανατρέπεται η ισορροπία του οικοσυστήματος με αρνητικά αποτελέσματα για αυτό, όπως το θάνατο της υποθαλάσσιας ζωής στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης παρατηρείται δυσκολία στη μεταφορά οξυγόνου και του ηλιακού φωτός που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή της ζωής στον υδάτινο φορέα.
Χρησιμοποιείται πάντα οικολογικά απορρυπαντικά χωρίς τοξικά συστατικά, βιοδιασπώμενα, υποαλλεργικά χωρίς πετροχημικά συστατικά και τεχνητά χρώματα και αρώματα για ένα καλύτερο περιβάλλον και για τη διατήρηση της υγείας μας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Τι είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό απόδοσης
Είναι το πιστοποιητικό κατάταξης των κτιρίων σε ενεργειακές κλάσεις ανάλογα με τις ανάγκες για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό κλπ. Είναι αναγκαίο για αγοραπωλησίες ακινήτων με εμβαδόν ίσο ή μεγαλύτερο από 50 τ.μ. και εκδίδεται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές ύστερα από έλεγχο στο κτίριο. Το κόστος διαφέρει ανάλογα το εμβαδόν, το είδος του οικήματος και τη χρήση του και διαμορφώνεται ως εξής:
α) για διαμερίσματα ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ  με
2,46 ευρώ/τ.μ.
β) για μονοκατοικίες ελάχιστη αμοιβή 246 ευρώ με
1,85 ευρώ/τ.μ.
γ) για επαγγελματικούς χώρους ελάχιστη αμοιβή 369 ευρώ με 3,07 ευρώ/τ.μ.
Έχει ισχύ 10 έτη και με αυτό προτείνονται εργασίες για αναβάθμιση του κτιρίου. Με την πάροδο των 10 ετών θα πρέπει να γίνεται ανανέωση εφόσον υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη.