Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ


Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η γήινη ατμόσφαιρα συμπεριφέρεται όπως τα τζάμια ενός θερμοκηπίου, που επιτρέπουν να περάσει το φως και η θερμότητα, αλλά εμποδίζουν τη διαφυγή της θερμότητας εγκλωβίζοντάς την στο εσωτερικό. Στην περίπτωση της Γης αυτό οφείλεται στο ότι ένα σημαντικό μέρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας (τμήμα του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας το οποίο είναι υπεύθυνο για τη θέρμανση της Γης) φτάνει στην επιφάνεια της Γης αλλά εμποδίζεται να διαφύγει στο διάστημα εξαιτίας της ατμόσφαιρας. Γι’ αυτό το λόγο, η Γη διατηρεί μια αρκετά υψηλή μέση θερμοκρασία, αντίθετα με ότι συμβαίνει σε διάφορους άλλους πλανήτες, όπως η σελήνη, οι οποίοι δεν έχουν ατμόσφαιρα, τον απαραίτητο παράγοντα για τη διατήρηση της ζωής. Ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε συστηματικά το φαινόμενο ήταν ο Γάλλος Φουριέ (1822). Τα συστατικά της ατμόσφαιρας που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό της υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι οι υδρατμοί και κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται φυσιολογικά στην ατμόσφαιρα όπου απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα της αποικοδόμησης των νεκρών οργανισμών και της αναπνοής των ζώων. Στον αιώνα μας, όμως, και ειδικότερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια τεράστια έκλυση αυτού του αερίου στην ατμόσφαιρα. Το γεγονός είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και πιο συγκεκριμένα της έντονης εκβιομηχάνισης. Το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της καύσης (του άνθρακα, των βενζινών και της νάφθας που προέρχονται από το πετρέλαιο, του ξύλου) και κατά τον τελευταίο αιώνα η ποσότητά του στην ατμόσφαιρα έχει αισθητά αυξηθεί λόγω των μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων που καταναλώνονται (κυρίως για την παραγωγή ενέργειας, στα θερμοηλεκτρικά κέντρα, στις βιομηχανίες, στις εγκαταστάσεις ηλεκτρικής θέρμανσης). Η συσσώρευση του διοξειδίου του άνθρακα  μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν μια αύξηση κατά 4 περίπου βαθμούς στα επόμενα 40-50 χρόνια αν δεν μειωθεί η παραγωγή και η έκλυση του αερίου αυτού. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας αύξησης της θερμοκρασίας της Γης μπορεί να αποδειχτούν άκρως ανησυχητικά. Αύξηση ενός μόνο ή δύο βαθμών θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα τη μερική τήξη των πολικών πάγων και την ανύψωση του επιπέδου της θάλασσας που μπορεί να καλύψει πολλές παραλιακές πόλεις. 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ














Το φυσικό αέριο είναι ένα προϊόν το οποίο βρίσκεται σε υπόγεια κοιτάσματα του πλανήτη μας.
Βρίσκεται σε αέρια μορφή αποτελούμενο από μεθάνιο που είναι ο ελαφρύτερος υδρογονάνθρακας.
Βάση ερευνών υπάρχουν αποθέματα στον πλανήτη μας αρκετά ώστε να υπάρχει επάρκεια για περίπου 110 έτη.Η χρήση του φυσικού αερίου στις μέρες μας έχει επεκταθεί σε αρκετούς τομείς τις καθημερινότητας μας ξεπερνώντας τις αρχικές του χρήσεις.Τέτοιοι τομείς είναι η βιομηχανία,η οικιακή και επαγγελματική χρήση.
Τα οφέλη του είναι τα εξής:

1) Οικονομία.
2) Μικρό κόστος.
3) Καθαριότητα.
4) Προστασία του περιβάλλοντος.


Το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η αυξανόμενη σημασία του φαινομένου του θερμοκηπίου, η καταστροφή των δασών, έχουν καταστήσει την προστασία του περιβάλλοντος θέμα μείζονος σημασίας. Μια και βασική αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί η χρήση καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, είναι αναγκαίο οι ενεργειακές επιλογές να συνδυάζουν την ανάπτυξη με την περιβαλλοντική προστασία. Υιοθετήστε λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον.


ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ



ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


















Καλύτερο περιβάλλον για καλύτερη υγεία: Τι πρέπει να γίνει;
Η καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον παρουσιάζει μια σημαντική και προοδευτική αύξηση κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι απαραίτητο όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει συλλογικά, διαχρονικά και σταθερά, να αναπτύσσουμε συνεχώς μεθόδους προστασίας του περιβάλλοντος, να δημιουργούμε νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον για το καλό το δικό μας, των παιδιών μας, των μελλοντικών γενεών και των συνανθρώπων μας παντού στη γή.

Η περιβαλλοντική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα.
Κάθε χρόνο δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων παράγονται παντού στον κόσμο. Η παραγωγή αποβλήτων μεγαλώνει κατά τουλάχιστον 10% ετησίως. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα σπίτια, τα εργοστάσια, τα μέσα μεταφοράς και άλλες δραστηριότητες μας, αυξάνονται ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων που απαιτούνται για το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Οι φυσικές καταστροφές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές των δασών, συμβαίνουν πλέον συχνότερα. Προκαλούν σημαντική καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και στην υποδομή απαραίτητη για την ανθρώπινη επιβίωση.
Ταυτόχρονα παρατηρείται μια αύξηση της κατανάλωσης των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, παρουσιάζει επιδείνωση βασικά λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, του περιβάλλοντος και της ηχορύπανσης.
Η υγεία των ανθρώπων έχει επηρεαστεί ουσιαστικά από την ανησυχητική αυτή κατάσταση. Οι ασθένειες που προσβάλλουν τους ανθρώπους εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης, έχουν πολλαπλασιαστεί επηρεάζοντας όλο και περισσότερα αθώα θύματα.
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα.Δεν είναι υπερβολή αλλά μια τεκμηριωμένη διαπίστωση ότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, επιβάλλεται να περιλάβουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ψηλά στις προτεραιότητες τους, ακόμη σε ψηλότερο βαθμό σπουδαιότητας από ότι η οικονομική και εμπορική ανάπτυξη.
Είναι βέβαιο ότι κανένα μοντέλο ανάπτυξης και προόδου των ανθρώπων δεν πρόκειται να επιτύχει, να βελτιώσει την υγεία και ποιότητα ζωής εάν βασίζεται στην καταστροφή των φυσικών πλούτων και στην επιδείνωση του περιβάλλοντος μας.
Οι βλαβερές αλλοιώσεις του περιβάλλοντος στον πλανήτη μας, επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία ταυτόχρονα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και υπάρχουν σοβαρές αλληλεπιδράσεις.
Οι αλλοιώσεις αυτές έχουν σχέση και επηρεάζουν:
  1. Συχνότητα του καρκίνου
  2. Φαινόμενο του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη
  3. Καταστροφή του όζοντος
  4. Μόλυνση των υδάτων
  5. Αλλοιώσεις των ματιών και απώλεια όρασης
  6. Καταστροφή φυσικών πλούτων της γης, δημιουργία περισσότερων ερήμων
  7. Αλλαγές του κλίματος
  8. Ραδιενέργεια, ιονίζουσα ακτινοβολία
  9. Φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, τσουνάμι, σεισμοί, ξηρασίες
  10. Αύξηση των επιδημιών από μολυσματικούς παράγοντες (άτυπη πνευμονία, γρίπη των πτηνών)
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι αλλοιώσεις του περιβάλλοντος και οι αλλαγές του κλίματος επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία με πολλούς τρόπους.
Πολύ συχνά τα γεγονότα που προκύπτουν, βρίσκουν πολλές χώρες και συστήματα υγείας απροετοίμαστα για τις συμφορές που επέρχονται. Η έλλειψη προετοιμασίας μεταφράζεται με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και ανθρώπινου πόνου.
Πρέπει να τονίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα αντιλήφθηκε την καταστροφική επίδραση των αλλοιώσεων που η ίδια προκαλεί στο περιβάλλον, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση έχει αργήσει. Παράλληλα ας μην ξεχνούμε ότι όταν στρατηγικές αντιμετώπισης εφαρμόζονται, τα μέτρα χρειάζονται χρόνια για να γίνουν αισθητά τα θετικά αποτελέσματα.
Χρειάζονται εδώ και τώρα, να ληφθούν μέτρα και να προγραμματιστούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές αντιμετώπισης των αλλοιώσεων που εμείς οι ίδιοι προκαλούμε στο περιβάλλον μας.
Ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε για την πρόληψη, προετοιμασία και αντιμετώπιση των αλλαγών που βλέπουμε σήμερα, της καταστροφής που ασταμάτητα συνεχίζεται και που αναπόφευκτα θα βλάπτει εμάς, τα παιδιά μας και τις γενεές που θα ακολουθήσουν;
  1. Η διεθνής συνεργασία στα πλαίσια του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών σωμάτων, επιτρέπει την αναγνώριση των κινδύνων που απειλούν όλους, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, το σχεδιασμό μέτρων που μπορούν να βοηθήσουν εναντίον ενός κινδύνου που δεν περιορίζεται συνήθως σε μια περιοχή του πλανήτη μας αλλά εξαπλώνεται παντού
  2. Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για επερχόμενα κύματα καύσωνα, πλημμύρες
  3. Παρακολούθηση και έγκαιρη αναγνώριση κινδύνων για την υγεία, συστήματα καταγραφής και εξέλιξης ασθενειών και δεικτών υγείας, επαγρύπνηση για εμφάνιση νέων μολυσματικών παραγόντων, εξέλιξη και εκδήλωση νέων αλλεργικών φαινομένων
  4. Συνεργασία με τους τομείς παραγωγής ενέργειας, βιομηχανίας, ρυμοτομίας
  5. Ανάπτυξη και εφευρέσεις τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον με λιγότερη εκπομπή νοσηρών ουσιών και με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων
  6. Συστήματα αποτελεσματικής επικοινωνίας, διαφώτισης και άμεσης ενημέρωσης των πληθυσμών για πιθανούς κινδύνους λόγω διατροφής, μεταδιδόμενων μολυσματικών παραγόντων, αλλεργιών και αλλαγών του κλίματος
  7. Προετοιμασία των πληθυσμών, των πόλεων, των κοινοτήτων για τους αυξανόμενους κινδύνους λόγω καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντα λόγω των δικών τους δραστηριοτήτων ή άλλων συνανθρώπων τους
Η έγκαιρη αναγνώριση των κινδύνων, μπορεί να επιτρέπει την απάντηση στις απειλές και κατά συνέπεια την προστασία της υγείας των ανθρώπων από τις ασθένειες και το θάνατο.
Οι δράσεις μας πρέπει να γίνονται εκ των προτέρων και όχι μετά τις καταστροφές. Πρέπει να προβλέπουμε το τι πιθανόν πρόκειται να συμβεί λόγω καταστροφής του περιβάλλοντος και να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των πληθυσμών σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη παγκόσμια κατάσταση. 

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ













Ο τρόπος λειτουργίας των φωτοβολταϊκών συστημάτων βασίζεται σε μια απλή αρχή της φυσικής η οποία αποτελεί μια από τις ποιο εξελιγμένες μορφές τεχνολογίας για παραγωγή ενέργειας στις μέρες μας.Το ηλιακό φως  αποτελείται από φωτόνια τα οποία έχουν διαφορετικά φορτία ενέργειας τα οποία καθορίζονται με βάση το μήκος κύματος του ηλιακού φάσματος. Μόλις τα φωτόνια προσκρούσουν σε ένα  φωτοβολταϊκό πάνελ τότε κάποια απορροφώνται και κάποια άλλα επιστρέφουν προς τα πίσω με την διαδικασία της ανάκλασης.                                                    Τα φωτόνια που απορροφώνται από το πάνελ είναι και αυτά που δίνουν τα ποσά ενέργειας μεσώ τις συνεχούς κίνησης τους. Αυτό βασίζεται στην αρχή η οποία λέει ότι ενέργεια δεν είναι   τίποτα άλλο από συνεχείς κίνηση των ηλεκτρονίων. Στην συνέχεια μέσω του μετατροπέα η κίνηση αυτή μετατρέπεται σε ενέργεια για χρήση.