Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

















Η βροχή παρατηρείται με τη μορφή σταγόνων νερού που η διάμετρος τους είναι μεγαλύτερη από 0,5 χιλιοστό. Δημιουργείται με τη συμπύκνωση των υδρατμών που περιέχονται στην ατμόσφαιρα γύρω από πυρήνες δημιουργημένους από κόκκους σκόνης και υδροσκοπικά μόρια. Τα όργανα με τα οποία γίνεται η μέτρηση της ποσότητας βροχής που πέφτει σε συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο ονομάζονται βροχόμετρα και είναι απαραίτητα σε κάθε μετεωρολογικό σταθμό.
Κάποιες κατηγορίες βροχής είναι οι εξής:
ΤΕΧΝΗΤΗ ΒΡΟΧΗ
Στην περίπτωση απουσίας της βροχής, μπορούμε να προκαλέσουμε τεχνητά τη βροχή διασκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα με αεροπλάνα ορισμένα μόρια (ξηρό πάγο, ιωδιούχο άργυρο, χλωριούχο νάτριο) που δρουν σαν πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών που οδηγούν στη δημιουργία νεφελωμάτων και κατ’ επέκταση στη δημιουργία βροχής.
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Παρατηρείτε στις περιπτώσεις που το νερό κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης έχει pH μικρότερο του 5.6. Αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οφείλεται στην παρουσία οξειδίων του θείου και του αζώτου στην ατμόσφαιρα. Τα οξείδια αυτά μετατρέπονται με τη βοήθεια υδρατμών σε οξέα (θειικό και νιτρικό οξύ) και πέφτουν στο έδαφος με το νερό της βροχής. Τα οξείδια βρίσκονται φυσιολογικά σε μικρές ποσότητες στην ατμόσφαιρα αλλά τις τελευταίες δεκαετίες η ποσότητά τους έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της καύσης μεγάλων ποσοτήτων υγρών καυσίμων. Η όξινη βροχή δεν περιορίζεται στην περιοχή όπου παράγονται τα παραπάνω οξείδια. Έχει αποδειχτεί ότι ένα μεγάλο μέρος της όξινης βροχής στην Ευρώπη οφείλεται στα οξείδια που παράγονται από βιομηχανίες κυρίως των ΗΠΑ.
Τα οφέλη της βροχής είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό αν αναλογιστούμε ότι η σύσταση του οργανισμού μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%.Επισης είναι απαραίτητο για την ύπαρξη της βιοποικιλότητας και την καρποφορία της γης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.