Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ




Μέσα στο 2010 παρατηρήθηκε αλματώδης αύξηση μέχρι 274% μέσα σε ένα χρόνο στα φωτοβολταϊκά εξαιτίας των κινήτρων που δόθηκαν από την κυβέρνηση. Άλλες αιτίες που συνέβαλαν σε αυτή την αλματώδη αύξηση είναι η υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά  και η μεταστροφή αρκετών προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγο της ευαισθητοποίησής τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι συνολικές αιτήσεις για μικρές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ανήλθαν σε 30.000 με συνολική ισχύ περίπου 5.182 MW. Αντίθετα η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων διαφόρων περιοχών και την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται αρκετά μακριά από τους στόχους που έχει θέσει και θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα μέχρι το 2020 η συμμέτοχη των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας θα πρέπει να φτάσει το 20% στην συνολική κατανάλωση ενέργειας της χώρας μας ενώ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει και αυτή να πιάσει τα επιθυμητά επίπεδα στη χρήση ΑΠΕ αφού μόνο 7 κράτη έπιασαν τους στόχους. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση του κοινού η χρήση των ΑΠΕ, μπορεί και είναι αναγκαίο να βοηθήσει να ξεπεραστεί η οικονομική ύφεση που έχει καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης αρκεί να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια για να προχωρήσει η εφαρμογή της πράσινης ενέργειας.

ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ




Από έρευνες των αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό science  ανακαλύφθηκε ότι οι θερμοκρασίες στις βόρειες περιοχές του πλανήτη μας βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 2.000 ετών. Τα δεδομένα που οδήγησαν τους επιστήμονες προς αυτό το συμπέρασμα είναι οι έρευνες σε μεγάλου βάθους κομμάτια πάγου, από κορμούς και από τους πυθμένες των λιμνών του βόρειου πόλου. Τα τελευταία 100 χρόνια η θερμοκρασία συνεχώς ανεβαίνει σε αντίθεση με τα προηγούμενα 1.900 χρόνια που η θερμοκρασία είχε πτωτική πορεία. Από αυτό το συμπέρασμα αντιλήφτηκαν οι επιστήμονες ότι κύρια αιτία αυτού του φαινομένου είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και η ταλάντευση του άξονα της περιστροφής της Γης. Στην πρώτη περίπτωση το φαινόμενου του θερμοκηπίου και η επιβάρυνση του από τον άνθρωπο αυξάνουν τα επίπεδα της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας της Γης και προκαλεί το λιώσιμο των πάγων ενώ στη δεύτερη περίπτωση μεταβάλλεται η περίοδος κατά την οποία η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δέχεται περισσότερη θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το 1.900 η θερμοκρασία των βόρειων περιοχών έχει αυξηθεί κατά 1.2 βαθμούς Κελσίου περίπου. Κρίνεται απαραίτητο οι κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά θεσπίζοντας πιο ισχυρή νομοθεσία για την αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου για να αποφευχθεί η προδιαγραμμένη πορεία προς την καταστροφή.

ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΑΡΕΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




Ικανοποίηση από  τους δημότες Λαγκαδά για την επικείμενη συμφωνία και την οριστική παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη για την αξιοποίησή του ως χώρος πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού. Ο δήμαρχος Λαγκαδά δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση αφού ακόμα εκκρεμεί το οριστικό της απόφασης από το υπουργείο. Το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει τον Οκτώβριο του 2010 να κατασκευαστεί σταθμός του ΟΑΣΘ στο στρατόπεδο αλλά χρησιμοποιήθηκε ο χώρος δίπλα στο στρατόπεδο αφού εκκρεμούσε η παραχώρηση.